הרצאות העשרה
את הביקור במרכז אפשר להעשיר בהרצאה ממיטב המרצים של האקדמיה. ההרצאות המקצועיות מותאמות לקהל הרחב ומציעות העמקה במגוון נושאים: עבודת האקדמיה, סוגיות לשוניות, היבטים מפתיעים בתחיית העברית ועוד.
אלה ההרצאות המוצעות:
עבודת האקדמיה ואתגרי העברית במאה ה־21 – לשם מה הוקמה האקדמיה ללשון העברית ומדוע היא נקראת 'אקדמיה'? מה עיקר עיסוקם של העובדים כאן? למה בכלל צריך מינוח עברי? על פי מה קובעים את התקן הדקדוקי? וכיצד מגיבה העברית לשינויים חברתיים? – על "ראשת עיר", "גרב", "כרסת" ועוד.
"אימא, תסגרי את השואג אבק": שיבושי לשון של ילדים – הרצאה ברוח הספרון בשם זה שיצא בהוצאת האקדמיה ללשון העברית בשיתוף פעולה עם "ילדים הם התסריטאים הטובים בעולם". נדבר על "חוכמות" מילוליות של ילדים בגיל הרך, על חידושי מילים של מבוגרים ועל הקשר המעניין ביניהם.
אליעזר בן־יהודה: האידאולוג שהפך למותג – בהרצאה נסקור את מפעל חייו של האדם שנודע כמחיה השפה העברית, נבדוק באילו אפיקים פעל כדי להגשים את חלומו ונחשוף חומרי ארכיון נדירים.
חלוצות העברית: הנשים במפעל תחיית הדיבור העברי – בהרצאה נעסוק בָּאימהות, בַּיוצרות, בנשות החינוך ובפעילות הציבור שהיו שותפות ב'פלא תחיית הדיבור העברי'. נדבר על אתגרי הניתוק משפת־האם, ההוראה ללא שירים וסיפורים ושפה אחת מלכדת, ויצירה עברית נשית בסביבה עוינת ומלגלגת.
זה לא משחק ילדים: החינוך העברי ותחיית הדיבור העברי – בהרצאה נבחן את תרומת החינוך העברי לחידוש הדיבור העברי, נבדוק עם אילו אתגרים התמודדו הגננות והמורים העבריים הראשונים, ונתוודע למהלכים שהובילו לניצחון העברית במלחמת השפות.
כרטיס ההצלה העברי: החינוך העברי באירופה בין מלחמות העולם – בהרצאה נתוודע למערכת החינוך העברי השוקקת באירופה שבין מלחמות העולם. נבחן את תרומתה ליצירת דור של ציונים עברים ולהצלת רבים מן הגורל המר בשואה, ונעמוד על יחסי הגומלין בינה ובין המרכז העברי בארץ ישראל.
אברהם שלונסקי: פייטן, ליצן וחדשן – בהרצאה נכיר את לשונו היצירתית של המשורר אברהם שלונסקי, ש"אִגרוף" ו"בימוי" הם רק שניים מחידושיו. נראה כיצד הוא העשיר את מילון הקללות העברי, ונבדוק מה הייתה דעתו על האקדמיה ללשון העברית.
מענה לשון: על תשובות האקדמיה מן הפרט אל הכלל – איך נקראת צאצאית האתון? האם אומרים 'לרכב' או 'לרכוב'? מה הן 'רבידות' ומהו 'תתתן'? ומה מצב הצבירה של קצפת? בהרצאה ניחשף למגוון השאלות המרתקות שהאקדמיה מקבלת מן הציבור הרחב, נראה כיצד משיבים עליהן ונבין למה הן כל כך חשובות לנו.